Uw winkelwagen is momenteel leeg
Er zijn verschillende manieren om een vlonderterras te leggen. In deze blog leggen we uit welke manieren dat zijn en wat de voor en nadelen daarvan zijn in verhouding tot elkaar. Zo helpen we u op weg een keuze te maken voor de manier waarop u uw eigen vlonder zou willen bevestigen. Daarnaast gaan we in deze blog in op andere tips die handig zijn bij het bouwen van een vlonder, zoals welke schroeven u daarvoor het beste kunt gebruiken, welke soorten hardhout het beste te gebruiken zijn, hoe ver een vlonder mag uitsteken en welke soorten afstandhouders u per houtsoort het beste kunt gebruiken.
Er zijn simpelweg twee manieren om een vlonder te bevestigen aan de onderbalken, namelijk met of zonder blinde bevestiging. Blinde bevestiging houdt in dat de vlonderplanken vanaf de bovenzijde een strakke en egale uitstraling hebben, omdat de bevestigingsmaterialen onder het hout zitten en op die manier vast zitten aan de onderbalken. Aan de andere kant kunt u gebruik maken van vlonderschroeven die u aan de bovenkant van de vlonderplanken in de onderbalken draait, maar dus zichtbaar zijn aan het oppervlakte van uw terras. Het verschil tussen beide manieren komt neer op uitstraling en montagetijd.
Vlonderplanken blind bevestigen
De blinde bevestiging van vlonderplanken kost meer tijd of vereist hout met een inkeping. Uiteindelijk ziet het er wel mooi afgewerkt uit. Er zijn twee manieren van blinde bevestiging. Zo kunt u gebruik maken van RVS B-fix clips. Deze clips kunt u eenvoudig met een enkele schroef vastmaken aan de onderbalken, maar passen alleen tussen vlonderplanken met een inkeping voor de clip. U dient dan houten planken te gebruiken die al voorzien zijn van een inkeping, anders moet u naast het leggen van de vlonderplanken ook nog inkepingen zagen. De uitstraling is er uiteindelijk niet minder om, want de clips vallen mooi weg in de tussenvoegen van het hout en zijn in vergelijking met andere clips sneller te monteren.
B-Fix RVS clips voor vlonderplanken. De clips zitten vast met een enkele schroef en zitten in de inkepingen van het hout
U kunt ook gebruik maken van vlonder plankhouders. Dit zijn clips van kunststof die, in tegenstelling tot RVS clips, meer tijd vergen om te installeren, maar wel een stuk minder opvallen tussen het hout. Deze manier van bevestigen past het beste binnen de pure definitie van blinde bevestiging. De houders moeten met vier schroeven worden vastgezet en zijn iets lastiger om op de juiste manier te bevestigen. Voor de plankhouders moet u nu eenmaal wat meer tijd nemen en langzamer te werk gaan. Daarnaast heeft u waarschijnlijk een extra paar handen nodig om er voor te zorgen dat de vlonderplanken mooi recht op de onderbalken komen te liggen.
Vlonderplanken monteren met behulp van kunststof plankhouders. Met de plankhouders schuift u de planken eenvoudig in elkaar.
Vlonderplanken vastmaken
U kunt ook kiezen voor een eenvoudige bevestiging met vlonderschroeven! De vlonderschroeven draait u door de bovenkant van de vlonderplanken in de onderbalken. De schroeven ziet u dan duidelijk terug op het oppervlakte van de vlonderplanken, ze zijn daardoor ook blootgesteld aan de elementen. We raden u daarom aan om altijd schroeven te gebruiken van RVS, zodat de gehele constructie langer meegaat. Bevestiging met schroeven kost minder tijd omdat het eenvoudiger is, maar heeft een minder mooie uitstraling dan blinde bevestiging. Daarnaast dient u het hout voor te boren om er voor te zorgen dat uw hardhoutsoort niet barst. Vaak worden er bij deze vorm van bevestiging dan ook twee boormachines gebruikt, zodat u niet bij elke plank het bitje hoeft aan te passen en wat sneller te werk kunt gaan.
Bevestiging met vlonderschroeven van Wovar. De schroeven zijn van RVS, ijzersterk en duurzaam.
Vlonderschroeven
Welke manier van bevestiging u ook uiteindelijk kiest, u heeft schroeven nodig om de vlonderplanken vast te zetten. Vlonderschroeven zijn per definitie de beste schroeven om een vlonder te bouwen. Dat is niet zomaar een schroef, maar speciaal ontworpen om de werking van verschillende houtsoorten goed op te vangen. Onze vlonderschroeven zijn gemaakt van RVS 410. Die 410 betekent dat er minder nikkel in de groef zit en dat zorgt ervoor dat onze schroeven ijzersterk zijn. Zelfs wanneer u minimaal zou voorboren met een sterke accu boormachine kunt u onze vlonderschroef monteren. De schroef heeft een snijpunt en freesribben waarmee het houtzaagsel goed wordt afgevoerd. De torx-kop zorgt ervoor dat de kop niet doordraait. Kortom, onze vlonderschroeven zijn de beste manier om uw vlonderplanken te bevestigen!
Welk hout voor vlonder
Er zijn veel verschillende soorten hout, van Midden-Europees Lariks Douglas tot Braziliaans Ipé. Wat de verschillende houtsoorten van elkaar onderscheidt, is de werking van het hout. Met werking wordt de vervorming in het hout bedoeld, die optreedt onder de invloed van vocht. Door opname en afgifte van vocht kan hout zwellen en krimpen. In sommige gevallen kunnen houtsoorten door vocht zelfs kromtrekken of scheuren. De mate van verkleuring is ook afhankelijk van de houtsoort. Goedkoop Keruing hout verkleurt bijvoorbeeld na een paar jaren groen omdat de planken helemaal vollopen met water.
Extra brede Banikrai planken nemen weinig vocht op, zijn daardoor gaaf, waardoor het relatief stroef blijft, zodat u daar niet op kunt uitglijden. Maar u moet voor Banikrai wel een behoorlijke tussenruimte aanhouden van ongeveer 12 mm, waardoor de groeven zichtbaar zijn. U kunt ook kiezen voor naaldhout, maar dat is zacht hout en neemt meer vocht op en heeft ook meer tussenruimte nodig. Dan is er nog Ipé, een Braziliaanse houtsoort met heel weinig werking waardoor de tussenruimte ook maar 8 mm hoeft te zijn. Het wordt niet snel glad omdat het hout weinig vocht opneemt en het verkleurt mooi potloodgrijs. Zo zijn er nog tal van andere houtsoorten, elk met haar eigen vorm, werking en verkleuring. Dat zijn ook de factoren waarop u uw keuze het beste kunt bepalen.
Welke houtsoort u ook kiest, we raden u aan het hout af te werken met beits. Het verfraaid de planken en beschermt ze tegen weersomstandigheden. Beits dringt diep tot in het hout door, terwijl lak meer op het hout blijft liggen. Beits is ook vochtregulerend, zo kan eventueel opgenomen vocht dat in de vlonderplanken zit door de beitslaag naar buiten. Het beschermt ook tegen schimmel en verkleuringen. De beschermende werking van beits zorgt voor een langere levensduur van uw vlonderplanken, en daarmee voorkomt u toekomstige onderhoudskosten.
Hoe ver mag een vlonder uitsteken
Het soort hout wat u kiest, bepaalt welke afstandhouders u nodig heeft. Naarmate de werking van het hout toeneemt moet de tussenruimte tussen de vlonderplanken groter zijn, zodat het hout de ruimte krijgt om uit te zetten wanneer het vocht opneemt. De afstandhouders helpen u bij het maken van gelijke naden van de vlonder. Onze afstandhouders zijn opgedeeld met kleurcodes en u kunt met verschillende afstandhouders de afstand afstellen die past bij de werking van de houtsoort die u gekozen heeft. Over afstand gesproken is het ook handig om ongeveer twee centimeter speling te bewaren tussen het begin van de vlonder en bijvoorbeeld uw huis, zodat het hout kan werken wanneer het vocht opneemt.
Samenvattend komen er veel bedenkingen kijken bij de manier waarop u een houten vlonderterras wilt gaan bouwen. We hopen dat met deze blog in ieder geval een aantal van dit soort overwegingen duidelijk voor u in kaart zijn gebracht. U kunt met de producten van Wovar die in deze blog zijn voorbijgekomen aan de slag met uw eigen vlonderterras. Bekijk daarvoor onze volledige categoriepagina vlonderschroeven en beits, waar u alle bijbehorende producten kunt vinden.