Uw winkelwagen is momenteel leeg
Het plaatsen van een cortenstaal borderrand constructie kan een lastige klus zijn als u op een gegeven moment ‘de hoek om moet’. Dit is echter bij haast alle cortenstaal constructies het geval en daarom is het ideaal dat er cortenstaal hoekprofielen bestaan! In deze handige blog met bijbehorende video leggen wij u daarom haarfijn uit hoe u een cortenstaal bloembak met hoekstukken zelf kunt plaatsen. Hiernaast gaan we in op de verschillen tussen buiten- en binnenhoeken. Weten hoe u cortenstaal borderranden plaatst? Lees dan onze blog
Wat zijn cortenstaal borderrand hoekprofielen?
Cortenstaal borderrand hoekstukken zijn gemaakt om eenvoudig een hoek te creëren in een borderrand constructie en zijn beschikbaar als binnen- en buitenhoek in de verschillende hoogtes 16, 24 en 40 centimeter. Alle hoekstukken hebben een lengte van 30 centimeter vanaf de hoek. De profielen zijn vooraf gemaakt en hebben een perfecte 90 graden hoek zonder lasnaad om twee cortenstaal borderranden aan elkaar te bevestigen. In een vorige blog en video over het plaatsen van cortenstaal borderranden maakten we gebruik van een borderrand als hoekstuk door deze in te slijpen en om te buigen. Dit is echter een lastig proces waarbij u het risico loopt de borderrand geheel door te slijpen. Dit is de reden waarom we altijd adviseren om onze handige cortenstaal borderrand hoekstukken te gebruiken in uw constructie.
Roestversneller cortenstaal
Voordat u de cortenstaal borderrand hoekstukken gaat plaatsen is het verstandig om alvast het één en ander voor te bereiden. Het mooie aan een cortenstaal borderrand is natuurlijk de verroesting die uw plantenbak of perkje een unieke uitstraling geeft. Dit proces kan echter maanden duren, maar hier hoeft u gelukkig niet meer op te wachten! Net zoals in onze video over cortenstaal borderrand hoekstukken kunt u thuis gebruikmaken van de Wovar roestversneller. Dit product zorgt ervoor dat u in plaats van een aantal maanden, maar een aantal uren hoeft te wachten totdat uw borderranden en hoekstukken volledig verroest zijn. Het verroesten met versneller duurt in totaal zo’n 10 uur. Wilt u weten hoe u dit doet? Lees dan onze blog en bekijk de bijbehorende video over roestversneller en hoe het werkt.
Het verschil tussen binnen- en buitenhoeken
Voordat u een cortenstaal borderrand constructie met hoeken gaat plaatsen is het van belang om uzelf de vraag te stellen welke hoeken u nodig heeft. Een binnen- of buitenhoek? En wat is het verschil tussen deze twee? Met behulp van onderstaande illustratie leggen wij u graag uit welk hoekprofiel u nodig heeft bij het plaatsen van uw constructie.
In de Wovar video waarin wij de cortenstaal borderrand hoekstukken plaatsen, maken we alleen gebruik van buitenhoeken. Bent u van plan om een L-vormige constructie, zoals in bovenstaande illustratie te plaatsen? Dan heeft u dus een binnenhoek nodig!
Wat heb ik nodig bij het plaatsen van cortenstaal borderrand hoekstukken?
- Cortenstaal borderrand hoekstukken
- Cortenstaal borderranden
- Cortenstaal schroeven
- Piketpaaltjes
- Rubberen hamer
- Klauwhamer
- Platte schroevendraaier
- Waterpas
- Accuboor
- Metaalboortje
- Slijptol
- Slijpschijf voor staal en RVS
- Werkhandschoenen
- Veiligheidsbril en gehoorbescherming
- Eventueel een schep en grondboor
Stap 1: Plaats de borderrand hoekstukken
Plaats de hoekstukken in de grond en bevestig deze aan een borderrand of een ander hoekstuk. Het is hierbij van belang dat het ‘lipje’ van het hoekstuk in het gat van de andere borderrand of hoekstuk valt. Onderaan het hoekstuk bevindt zich een ijzeren pinnetje die u om dient te buigen om de twee delen stevig aan elkaar vast te zetten. Maak hiervoor gebruik van een platkop schroevendraaier en een klauwhamer. Als de twee delen eenmaal stevig aan elkaar bevestigd zijn, dan kunt u verder met het waterpas tikken van de delen. Hiervoor gebruikt u natuurlijk een waterpas en een rubberen hamer.
Stap 2: Zet alle borderranden en hoekstukken op hun plaats
Om een idee te krijgen hoe u precies uitkomt met alle borderranden en hoekstukken is het handig om alle overige onderdelen alvast op hun plaats te zetten. U hoeft ze nog niet in de grond te drukken en aan te slaan. Door de onderdelen alvast op de plek te zetten weet u precies waar de borderranden elkaar overlappen en deze afgekort moeten worden met een slijptol.
Stap 3: Plaats de eerste piketpaal als richtlijn
Plaats de eerste piketpaal in het midden van de borderranden. Zo creëert u een ideale richtlijn om de rest van de constructie op te delen. De overige piketpalen plaatsen we allemaal zo’n 50 centimeter uit elkaar. Hiernaast gebruiken we de piketpaal om de twee afgekorte borderranden aan elkaar te bevestigen.
Stap 4: Teken de borderranden af
We tekenen de borderranden af op de plek van de eerste piketpaal die we in het midden van de constructie hebben geplaatst. Dit doen we omdat we deze piketpaal gebruiken om beide borderranden aan elkaar te bevestigen met een cortenstaal schroef. Houd bij het aftekenen van de beide borderranden rekening met een overlap van zo’n 5 tot 10 centimeter. Wij tekenen de lijn af met een mes en een waterpas om de lijn recht te houden. U kunt hiervoor ook een ander hulpmiddel gebruiken zoals een liniaal of een winkelhaak.
Stap 5: Slijp de borderranden af
We gaan nu verder met het afslijpen van de borderranden. Doe dit met een slijptol en een slijpschijf voor staal en RVS. Slijp de borderranden langs de afgetekende lijn en doe het per borderrand. Als u meerdere borderranden in één keer doet, dan kunt u het risico lopen dat de slijptol oververhit raakt en ermee stopt. In de video maken wij gebruik van een aantal piketpalen als ondersteuning, zodat we niet in stenen of het gras slijpen.
Stap 6: Bevestig alle hoekstukken en borderranden aan elkaar
Nu dat alle borderranden perfect op maat zijn gemaakt is het zaak om de constructie in elkaar te zetten en alle borderranden en hoekstukken aan elkaar te bevestigen. Doe dit op de manier zoals we in stap 1 hebben besproken, met een platkop schroevendraaier en een klauwhamer. Als u alle borderranden en hoekstukken aan elkaar hebt bevestigd dan kunt u verder met het waterpas stellen van alle onderdelen.
Stap 7: Plaats alle piketpalen in de grond
Om de cortenstaal borderranden extra stevigheid te bieden, bevestigen we deze aan piketpalen. Door dit te doen is de cortenstaal bloembak beter bestand tegen hevige weersomstandigheden, waardoor u er langer van kunt genieten. Plaats een piketpaal om de ongeveer 50 centimeter strak tegen de borderranden en zorg ervoor dat deze zo’n 5 tot 10 centimeter onder de rand van de borderranden zit. Dit geeft u genoeg ruimte om de piketpalen te bedekken met tuinaarde zodat deze niet zichtbaar zijn.
Tip! Wij slaan de piketpalen de grond in met een rubberen hamer, maar het is bij vrij harde grond wellicht eenvoudiger om gebruik te maken van een grondboor.
Stap 8: Bevestig de cortenstaal borderranden aan de piketpalen
Het bevestigen van de piketpalen aan de borderranden doen we met behulp van cortenstaal schroeven. Deze cortenstaal schroeven zijn voorzien van een kraswerende cortenstaal coating, waardoor ze opgaan in het uiterlijk van de cortenstaal borderranden. Hiernaast voldoet de coating aan de Qualicoat norm. Voordat u de piketpalen en borderranden aan elkaar bevestigt, dient u beide voor te boren. Wij gebruiken hiervoor een metaalboor, deze kunt u namelijk gebruiken voor zowel de houten piketpaaltjes als de borderranden. De cortenstaal schroeven kunt u hierna eenvoudig inschroeven met het meegeleverde Torx 20 bitje.
Stap 9: Vul de cortenstaal plantenbak af
Nu dat de gehele constructie staat en deze is voorzien van extra stevigheid, kunt u deze gaan afvullen. Wij vullen de plantenbak af met tuinaarde zodat hier uiteindelijk planten in geplaatst kunnen worden. Op de bovenstaande foto is ook goed te zien waarom we de piketpalen zo’n 5 tot 10 centimeter onder de bovenkant van de borderrand plaatsen. De piketpalen zijn nu namelijk niet meer te zien.
Cortenstaal plantenbak inspiratie
Naast het maken van een rechthoekige plantenbak met cortenstaal borderranden en hoekstukken is het ook mogelijk om een vierkante plantenbak te maken. Het maken van een vierkante plantenbak is nog eenvoudiger dan het maken van een rechthoekige (of L-vormige) plantenbak. Het enige wat u hiervoor nodig heeft zijn vier cortenstaal borderrand buitenhoeken. U kunt de borderranden dus achterwege laten. Wilt u een indicatie van hoe dit eruit komt te zien? Bekijk de foto hieronder!