Uw winkelwagen is momenteel leeg
Bij veel klussen wordt gebruik gemaakt van chemisch anker. Kort samengevat, is het een product om draadeinde vast te zetten in een geboren gat, in een muur of in de vloer. Vervolgens kunt u dan het draadeinde gebruiken als basis of verankering van allerlei verschillende constructries. Zo wordt chemisch bijvoorbeeld gebruikt voor het bevestigen van trapleuningen, vastzetten van (pallets) stellingen, bevestigingen van buizen en meer! Wij hebben bij Wovar onze eigen, supersterke, chemisch anker voor een ontzettend scherpe prijs. In onze blog leest u alles wat u moet weten over chemisch anker. Hoe te gebruiken? Waar rekening mee te houden? En meer! Vergeet ook onze video over dit product niet te bekijken. Daarin leggen wij alles uit en doen we één keer voor hoe het werkt. Kan niet makkelijker!
Wat is chemisch anker?
Chemisch anker bestaat uit 2 componenten. Deze componenten zijn hars en een verharder. Wanneer de stoffen samen komen en drogen, ontstaat er een zeer sterke verankering. Het chemische anker zit in een koker en kan met behulp van een kitpistool en speciale mengtuit in een gat gespoten worden, waarna de chemisch reactie plaats vindt. Kort samengevat, drukt u een draadeinde in het gat met de nog vloeibare chemische anker. Vervolgens laat u het geheel drogen en heeft u een super sterke verankering! Met behulp van een bout kunt u daarna een constructie verbinden en verankeren. Wij leggen graag in meer detail uit hoe dit werkt. U gebruikt chemisch anker enkel bij verankering in beton en steen.
Wat heb ik allemaal nodig voor chemische verankering?
Voor deze klus heeft u een aantal verschillende artikelen nodig. Deze producten vindt u gemakkelijk terug in onze webshop. Ook wanneer u meer informatie nodig heeft over één van deze producten kunt u bij ons terecht. U vindt al deze artikelen nog eens terug onderop deze pagina of op de categoriepagina's. Voor deze klus heeft u nodig:
- Chemisch anker met mengtuit
- Betonboor
- Kitspuit of kitpistool
- Blaasbalg
- Staalborstel in juist formaat (zie stap 2)
- Draadeinden
- Moeren en ringen
- Steek- of moersleutel
Chemisch anker gebruiken stappenplan
Om het gebruiken van chemisch anker te beschrijven, hebben wij een stappenplan opgesteld. Wanneer u deze stap voor stap volgt, kan het eigenlijk niet mis gaan! Komt u er niet helemaal uit? Onderaan dit stappenplan plaatsen wij een video waarin we het een keertje voor u voordoen! Wel zo makkelijk.
1. Gat boren voor chemische verankering
Meet eerst goed op waar u het draadeinde exact wilt plaatsen. Vervolgens is het tijd om hier een gat te boren. Gebruik hiervoor wel de juiste boor. De meeste klopboren hebben een diepteaanslag. Deze stelt u in op de diepte die u wilt boren zodat het draadeinde er diep genoeg in zit en niet te ver uit steekt.
Hoe weet ik hoe dik ik moet boren? Hoe dik je moet boren, bepaal je aan de hand van de dikte van je draadeinden. Om dit altijd goed te doen, kunt u het beste het onderstaande tabelletje aanhouden.
Draadeinde | Diameter boorgat |
M8 | 10 mm |
M10 | 12 mm |
M12 | 14 mm |
M16 | 18 mm |
Hoe diep dien ik te boren voor chemisch anker?
Ten eerste is het belangrijk om niet te diep te boren, waardoor het draadeinde niet meer uitsteekt en er geen moertje meer aan bevestigt kan worden. Maar hoe diep moet je minimaal boren? Wij adviseren altijd om minstens 2/3 van het draadeinde in het gat te laten verdwijnen. Zo diep dient het gat dan ook te zijn. Maar is altijd prima, zolang er maar voldoende draadeinde uitsteekt voor uw constructie. Natuurlijk is het wel belangrijk om ook rekening te houden met hoe diep u kunt boren op de plek van het draadeinde. De dikte van de muur of dikte van het beton in uw vloer is natuurlijk hierin ook van belang.
2. Gat schoonmaken voor chemische verankering
Vervolgens is het van belang dat u het gat zo goed mogelijk schoon gaat maken. Tijdens het boren is er natuurlijk ontzettend veel restant, stof en gruis in het gat blijven zitten. Dit dient u zoveel mogelijk te verwijderen voor een goede verankering met chemisch anker. Daar zijn twee handige trucjes voor. Eerst gebruikt u namelijk een blaasbalg. Dit is een pompje, vergelijkbaar met een ballenpompje. Hiermee blaast u lucht in het gat en verwijdert u snel het grootste gedeelte aan stof en viezigheid. Vervolgens gebruikt u een goede staalborstel. Deze is verkrijgbaar in verschillende maten. Dit is een borstel aan een ijzeren, buigbare pen. Deze staalborstels vindt u terug op de pagine: Chemisch anker.
3. Eventueel plaatsen zeefhulsen (optioneel, meestal niet nodig)
Wanneer u in een muur boort met holle bakstenen, kan het zijn dat u niet goed het chemische anker kunt gebruiken. Wanneer u hier namelijk het vloeibare chemische anker in spuit, loopt de hele kamer vol in plaats van alleen het boorgat. Om dit te voorkomen zijn er speciale zeefhulsen in verschillende maten. Deze zeefhulsen drukt u simpelweg in het boorgat om vervolgens verder te gaan met de klus!
4. Chemisch anker gebruiken
Vervolgens is het tijd om het chemische anker te gaan gebruiken. Draai de speciale mengtuit die gratis wordt meegeleverd op de koker en plaats de koker in een kitpistool. Vervolgens voer u de druk op met behulp van uw kitpistool en spuit u de eerste 10 a 15 centimeter rustig uit op een stukje karton. Het eerste gedeelte is namelijk nooit goed gemengd en zal ook minder goed uitharden. U zult zien dat er na deze 10 centimeter een meer homogene kleur ontstaat. Vervolgens is het tijd om het chemische anker in het gat te spuiten.
Doe dit met een licht draaiende beweging van diep in het gat, naar buiten toe. Door deze beweging met het chemisch anker nog met het laatst overgebleven beetje stof en gruis. Vul het gat tot bijna het uiteinde.
(Tekst gaat verder onder deze afbeelding)
5. Draadeinden plaatsen
Vervolgens drukt u gemakkelijk uw draadeinde in het gat. Doe dit met een rustige, naar rechtsdraaiende beweging. Zodra het draadeinde er in zit, is het een kwestie van goed laten drogen. Na droging kunt u simpelweg met een ring en een bout verder bouwen! Let wel op, het chemisch anker moet eerst een uurtje drogen voordat u verder kunt gaan.
Extra mengtuitjes meebestellen
Handige tip: het is vaak slim om een paar extra mengtuitjes mee te bestellen wanneer u meerdere draadeinden wilt verankeren met chemisch anker. Het is namelijk zo, dat het chemische anker in de mengtuit erg snel kan uitharden. Het gevolg is, dat u er geen nieuw chemisch anker meer doorheen krijgt. Wanneer u tussen twee boorgaten in 3 minuutjes de koker niet gebruikt, is het al te laat en heeft u een nieuw mengtuitje nodig. Wij leveren ons chemisch anker altijd met een mengtuit, maar verkopen deze ook los voor het geval dat! Ons advies: meebestellen!
Chemisch anker bestellen
Wanneer u chemisch anker in koker wilt bestellen, bent u bij Wovar natuurlijk aan het juiste adres. Wij hebben onze eigen, betaalbare, chemische anker ontwikkeld en op de markt gebracht. Ons chemisch anker wordt lokaal geproduceerd en hierdoor kunnen wij hoge kwaliteit garanderen! Zowel in kleine oplage voor de particulier als in grote oplage voor de professional of retailers is het chemisch anker van Wovar de beste keuze. U kunt online bestellen en profiteren van onze snelle levering. Wilt u zakelijk bestellen? Kijk dan voor de verschillende zakelijke mogelijkheden bij 'Wovar zakelijk'. Hier vindt u de verschillende mogelijkheden zoals dropshipping, zakelijke klant worden of offertes aanvragen. Ook voor meer informatie over onze producten kunt u altijd vrijblijvend bij ons terecht! Wij geven graag advies of denken mee met vraagstukken.